Program Galleri Bølgen 2024

Vi har jobbet hardt for å skape sammensatte og inspirerende utstillinger som representerer et bredt spekter av kunstneriske stiler, perspektiver og temaer. Gjennom grundig kuratering har vi satt sammen en samling som utfordrer, engasjerer og reflekterer mangfoldet i samtidskunstverdenen.

Vi gleder oss til å åpne dørene for publikum og dele denne unike kunstopplevelsen med dere. Enten du er en kunstentusiast, samler eller bare nysgjerrig på kunstverdenen, har vi noe å tilby for enhver smak. Vi håper at våre besøkende vil oppleve glede, inspirasjon og refleksjon gjennom de varierte verkene som vil fylle våre gallerier i løpet av året.

13. januar – 11. februar

Skjoldvor Wiseth
Galleriåpning lørdag 13. januar kl. 12:00

Skjoldvor bodde på Tjøme hvor hun hadde sitt atelier og galleri. Hun var utdannet ved Gerlesborg Art School i Sverige, og deltok på ulike kurs og kreative samlinger i Europa, Los Angeles og Bali. Dette ga henne stor innsikt i ulike kulturer, religioner og livsstiler som reflekteres i kunsten.

De siste 25 årene malte hun i vinterperiodene på Bali i Indonesia. Der utforsket hun spennende elementer i naturen, luften og sjøen, som inspirerte henne til å gå nye retninger innen malerkunsten. Hun brukte sine mange snorkelturer i det tropiske havet, turer på rismarkene og sanselige opplevelser på strendene som inspirasjon til å leke med farger, vann, sand og naturlige former.

Over tid malte hun en rekke malerier med forskjellige stiler og materialer, men for det meste abstrakte kunstverker. Hun hadde også en fasinasjon for å male koraller, portretter, helleristninger og orbs. Dette malte hun gjerne med forskjellige teknikker, som akryl, tempera og olje, og hun brukte sand i mange av sine malerier de siste årene. En annen favoritt på Bali var å male portretter av balinesiske modeller. I et felles atelier med kunstnere malte hun ukentlig portretter av lokale som satt modeller. Det ga henne muligheten til å fordype seg i lokalbefolkningen og deres liv. Skjoldvor så på hver person som et unikt individ, med særegne egenskaper, personlighet og historie.

17. februar – 17. mars

Jan Olav Forberg og Arne-Johan Rauan
Galleriåpning lørdag 17. februar kl. 12:00

Jan Olav Forberg er utdannet billedkunstner og har i 30år arbeidet profesjonelt i mange klassiske teknikker samt med street art-relaterte uttrykk med både frihånds – og sjablongarbeider. Han er opptatt av å bruke erfaringen fra tradisjonelle teknikker innen maleri og grafikk og skaper nye muligheter når gatekunst møter tradisjon. Jan Olav Forberg har i de senere år utviklet et nytt grafisk uttrykk der diverse mønster danner grunnlaget for beskrivelse av toner, og dessuten som et bærende element i uttrykket. Det mønstrete preget i papiret skaper en opphøyet overflate som grunnlag for reflekterende folier. Resultatet blir et uttrykk som reagerer på lysskifter og gir en lyskraft på veggen, ulik noe annet uttrykk. Arbeidene gløder som smykker, teknikken kaller han «Forgylling». Ved denne utstillingen vil han vise maleri og forgylling.

Arne-Johan Rauan studerte skulptur og maleri ved Mølla Kunstskole i Moss. Etter å ha fullført kunststudier begynte Rauan å eksperimentere med jern og dens spennende fleksibilitet. Hans skulpturer er ofte mytiske og organiske i uttrykket. Dette står i sterk kontrast til tettheten og hardheten i materialet. Skulpturene til Rauan inngår i en serie som han har valgt å kalle «Tear Me Apart», som han har jobbet med de siste årene. Dette studiet henspiller på følelser og hvordan vi blottlegger oss for å oppnå anerkjennelse eller bekreftelse hos andre mennesker. Rauan jobber med en slags «peeling» prosess, hvor han ønsker å oppnå balanse mellom fravær av masse eller det negative rom, og den konsentrerte reduksjonen. Kontrastene skaper fokus på det gjenværende og forteller en historie om sterke følelser.  Rauan har hatt en rekke utstillinger i Norge og utlandet. Han er også fast representert ved en rekke anerkjente gallerier.

23. mars – 21. april

Håkon Gullvåg
Galleriåpning lørdag 23. mars kl. 12:00

Håkon Gullvåg er født og oppvokst i Trondheim. Han visste tidlig at det var kunstner han ville bli, og allerede som 16 åring ble han tatt opp ved kunstskolen i Trondheim. Gullvågs ungdomsverker vitner om et tidlig modent talent, både formalt og innholdsmessig. Han eksperimenterte dristig i ulike retninger, både abstrakt og figurativt, men fra slutten av 70-tallet blir det figurative uttrykket enerådende. Som maler har han hatt en sentral plass på den norske kunstscenen siden sitt kunstneriske gjennombrudd i galleri Doblung i 1983. Han har også fått stor anerkjennelse for sine mange portretter av markante personer i Norge. Hans portretter av Kongen og dronningen som nå henger i Oslos rådhus har fått mye oppmerksomhet.

Gullvåg har siden 1995 utført flere store kirkeutsmykninger, noe som har gitt ham posisjon som en av landets fremste innen kirkekunst. De siste ti årene har Gullvåg også arbeidet mye med grafikk. Han er mest kjent for sine litografier, men har i senere tid også fattet interesse for dyptrykk. Gullvåg er i dag en av Norges mest anerkjente malere, og er kjøpt inn av en rekke sentrale institusjoner.

Larvik kunstforening er stolte av å kunne vise denne flotte grafikkutstilling av Gullvåg. Dette er også en salgsutstilling.

10. august – 1. september

Johanna Søvik
Galleriåpning lørdag 10. august kl. 12:00

Johanna Søvik ble født i Ålesund, men bor og arbeider nå i Beijing etter flere år i Berlin. Allerede i ung alder etablerte Johanna et særegent signaturuttrykk i sine arbeider. Hun bruker en palett kombinert med fragmenter og forvrengninger av kjente former, noe som skaper en balansert kombinasjon av gjenkjennelighet og spenning. Kunsten hennes inviterer til tolking og refleksjon, og man oppdager stadig nye aspekter ved hennes kunstverk, noe som gjør det vanskelig å slippe taket i hva som ligger bak motivene.

Gjennom en blanding av digitalt og manuelt arbeid utforsker hun konstant ulike måter å skildre mennesket på. Som et bakteppe for hennes kunst ligger bevisstheten om innvirkningen internett og digital teknologi har på vår tilnærming til visuelle uttrykk. Inspirasjonen finner hun også i 1900-talls tidligere ekspresjonister, hvor blant andre Egon Schiele er sentral. Tross sitt unge kunstnerskap har hun allerede pekt ut en tydelig, modig og egenartet retning for sin praksis, som er spennende å følge videre. Utstillingen vil bestå av collagemalerier og håndkolorerte digitale trykk.

7. september – 29. september

Nina Resch
Galleriåpning lørdag 7. sept. kl. 12:00

Nina Resch bor og arbeider i Porsgrunn. Hun arbeider med flere typer medier i sin kunstpraksis, inkludert tegning, maleri, tekst og installasjon.

Hun er fascinert av kontraster og motsetninger i tilværelsen, og spenningen mellom disse. Dette kan dreie seg om relasjoner mellom mennesker eller omgivelsene rundt oss. Kontrastene i arbeidene hennes er avhengige av hverandre for å bli forstått; de utfyller hverandre og danner en enhet – et møtepunkt i fargebruk, oppfatning, forskjellighet og konkrete uttrykk. Tegning og strek er grunnlaget for arbeidene hennes, både som rene tegneuttrykk og som linjer i maleriene. I maleri arbeider hun både abstrakt og figurativt, ofte i en kombinasjon og i serier, hvor hun har en abstrakt, ekspressiv og fargesterk stil.

Hun er opptatt av rytme i arbeidene sine og bruker musikk når hun arbeider. Hennes tilnærming til farger, former og linjer er intuitiv og spontan. Ulike samfunnsmessige problemstillinger danner ofte utgangspunktet for et arbeid. Dette uttrykkes ikke nødvendigvis i klartekst, men integreres i arbeidet der hun forsøker å balansere tematikk og visuelle elementer.

5. oktober – 3. november

William Kristoffer Heimdal
Galleriåpning lørdag 5. oktober kl. 12:00

William Kristoffer Heimdal er født i Trøndelag, og har vært bosatt i Larvik, men bor og arbeider i dag i Oslo. William er en ung talentfull norsk tegner og figurativ maler, og kan karakteriseres som moderne klassisist med forbilder fra den eldre kunsthistorien.

Heimdal har alltid tegnet, ifølge ham selv «siden han kunne holde en blyant». I tidlig alder begynte han å tegne Donald Duck-tegninger, og har fått sin egen tegneserie med Onkel Skrue på trykk i Donald Duck. Det var etter et malerkurs for voksne med Monika Helgesen høsten 2016, han begynte med oljemaling, og han har siden malt hver eneste dag.

Heimdal hadde sin første egen kunstutstilling på Galleri Mini i Oslo høsten 2017. Og har senere hatt en rekke utstillinger flere steder rundt om i Norge.

Hans verker og unge alder har fått stor oppmerksomhet, og tidligere er han blitt invitert hjem til kunstnerne Odd Nerdrum og Vebjørn Sand, hvorav sistnevnte har omtalt Heimdal som «en sjeldent begavet gutt» Denne flotte utstillingen vil vise et utvalg av malerier, tegninger og litografier.

9. november – 1. desember

Jorunn Kjær, Hanne Synnøve Nilsen og Aino Jensen
Galleriåpning lørdag 9. november kl. 12:00

Jorunn Kjær bor og arbeider i Skien. Som kunstner jobber hun både med materialbasert kunst og billedkunst. Hennes inspirasjon kommer ofte fra vårt indre landskap og dets ytre påvirkninger. Uansett metode og materiale, er Jorunn opptatt av å visualisere følelser og stemninger gjennom bevegelse og energi. De skulpturelle objektene hennes formes både av nytt metall og gamle, kasserte oljefat. Ved å gjenbruke metall ønsker Jorunn å rette oppmerksomhet mot bruk-og-kast-mentaliteten. Å omdanne det noen kaller jernskrot til estetiske og vakre objekter som resonerer hos andre, gir verkene en ekstra dimensjon.

I maleriene hennes utforskes kommunikasjonens kompleksitet gjennom en dualitet i stemningen. Den lyse og livlige overflaten gir et førsteinntrykk av glede, men under dette ligger en sårbarhet som antydes av ekspressive penselstrøk og figurative elementer.

Hanne Synnøve Nilsen bor og arbeider på Karlsøy i Troms og er av Norges beste kystmiljømalere. Hun tar kystfiskemiljøet på kornet i sin samtid. Hun setter søkelys på miljø og ressurser som er av en stor betydning for både klima og kystsamfunn. Hanne Synnøve har mottatt Karlsøy kommunes kulturpris for sitt engasjement for kystfisket. Hun har tegnet og malt siden hun var liten, og har utdanning blant annet fra kunstskolen på Andenes.

Aino Jensen bor og arbeider i Hvittingfoss. Gjennom over to tiår har hun etablert seg som en anerkjent autodidakt kunstner. Hennes glasskunst utforsker et bredt spekter av strukturer og dimensjoner, alltid på jakt etter nye uttrykksformer. Ainos karakteristiske verk inkluderer sarte menneskelige tolkninger, fargerike torsoer, og glasskunst integrert med metaller. De siste årene har hennes kunst beveget seg i en stadig mer skulpturell retning.

Vi vil takke våre samarbeidspartnere Bølgen Kulturhus, Norske Kunstforeninger og ikke minst alle medlemmene i Larvik Kunstforening.

Lyst til å bli medlem?


Publisert

i

av

Stikkord: